Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar om visum    Vanliga frågor och svar om pass  Vanliga frågor och svar om australiensiskt ETA-visum

Vanliga frågor och svar om att resa med barn

Vanliga frågor och svar om visum

Vad är ett visum?

Ett visum är ett dokument som utfärdas av ett främmande land och som ger dig tillstånd till inresa och vistelse i det landet.  Det är ditt eget ansvar att kontrollera om du behöver visum eller inte för dina resor.  Gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka visumkrav som gäller för just ditt resmål.   

Vad krävs för att ansöka om visum?

Även om de specifika kraven kan variera så kräver de flesta länder att du skickar in nytagna fotografier, fyller i ett ansökningsformulär och skickar in ditt nuvarande pass.  Ditt pass måste skickas med eftersom visumet, om det utfärdas, kommer att fästas på en tom visumsida i ditt pass.  Det kan även krävas andra dokument, som en detaljerad resplan, hälsoinformation och brev med officiella inbjudningar (LOI, Letters Of Invitation).  Eftersom kraven och bestämmelserna gällande visum ofta ändras kan det vara både förvirrande och tidskrävande att söka efter information om vad som gäller när du ska resa utomlands. Visumservice reder ut denna förvirring för klienter och företagskunder genom att tillhandahålla en äganderättsskyddad databas där du hittar den mest uppdaterade informationen om visumkraven för över 200 länder.  Gå till delen om Visum på vår webbplats för att ta reda på om du behöver ett visum för just ditt resmål.

Hur gör Visumservice för att ordna ett visum åt mig?

Visumservice ordnar visum genom att skicka in en fullständig visumansökan samt andra nödvändiga dokument till ambassader eller konsulat för din räkning. Detta gör att du slipper besöka, prata med och skicka olika typer av korrespondens direkt till ambassaden eller konsulatet för det land som du ska resa till.  Gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka visumkrav som gäller för just ditt resmål.

Måste jag använda mitt pass för att kunna ordna ett visum?

För de flesta länder stämplas visumet eller sätts fast på en sida för visum i passet. Det finns dock vissa undantag. Gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka visumkrav som gäller för just ditt resmål.

Behöver medborgare från andra länder än Sverige också visum?

Visumservice tillhandahåller information om visumkrav för resenärer av en mängd nationaliteter.  Oavsett vilket land du har pass ifrån så kan Visumservice tillhandahålla detaljerad information om visum för de flesta resmål i världen.  Gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka visumkrav som gäller för just ditt resmål.

Hur lång tid tar det för Visumservice att behandla min visumansökan?

Hur lång tid ansökningsprocessen för visum tar varierar beroende på land.  Visumservice kan handlägga visum för många resmål på så kort tid som en dag.  Gå till delen om Visum och välj det land du ska resa till för att få information om hur lång tid det kan ta att behandla din ansökan.

Kan Visumservice ordna andra dokument som krävs för att kunna ansöka om visum, som en inbjudan eller en bekräftelse?

Visuminbjudningar och visumbekräftelser är dokument som godkänns av Utrikesdepartementet i det land du ska resa till.  Dessa dokument ger dig tillstånd att besöka landet.  Visumservice kan ordna visuminbjudningar och visumbekräftelser för din räkning.  Gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka visumkrav som gäller för just ditt resmål.

Kan jag faxa passkopior och den ifyllda ansökan till Visumservice för att ni ska kunna utfärda mitt visum?

För de flesta länder måste du skicka in ditt fysiska pass samt originalansökan med din underskrift för att kunna ansöka om visum.  Det finns dock vissa undantag. Gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka visumkrav som gäller för just ditt resmål.

Räknas fotot i mitt pass som ett av passfotona? Kan jag skicka in passfoton som tagits med en digitalkamera?
Fotografierna som skickas in tillsammans med en visumansökan måste uppfylla de särskilda kraven vad gäller storlek, bakgrundsfärg och typ av papper som fotografierna har skrivits ut på.  Standardstorleken är 45 x 35 mm (höjd x bredd) och fotot ska ha tagits under den senaste månaden.  Om du vill försöka använda digitala foton måste du se till att de uppfyller kraven för standardfotografier för pass (färg, neutral bakgrund) och att de skrivs ut på fotopapper av rätt kvalitet.  Gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka fotokrav som gäller för just ditt resmål.

Har Visumservice fått min dokumentation än?

Om du vill följa processen för din ansökan kan du gå till Statuskontroll. Där får du uppdaterad information om hur det går med din ansökan.  Du kan spåra din beställning genom att antingen använda Visumservice beställningsnummer och resenärens efternamn eller resenärens födelsedatum och efternamn.  Om du är kontoansvarig på Visumservice kan du logga in på ditt konto för att se alla beställningar som du hanterar.    

Vad ingår i avgifterna som jag betalar till Visumservice för mitt visum?

Avgifterna för att handlägga ett visum omfattar en konsulär avgift och en Visumservice-avgift.  Den konsulära avgiften är en kostnad som debiteras av landet som utfärdar visumet.   Dessa kostnader måste betalas till det konsulat som utfärdar visumet, oavsett om detta utfärdas av Visumservice eller inte.  Observera att de konsulära avgifterna när som helst kan ändras, utan föregående meddelande därom, av de statliga myndigheterna i de olika länderna.  Kostnaden för att använda Visumservice varierar beroende på vilka tjänster du beställer från oss och hur snabbt dokumentationen behöver handläggas.  Avgifterna som har fastställts av Visumservice debiteras för att göra handläggningen av visumet så snabb och effektiv som möjligt samt för att vi ska kunna bibehålla vår höga servicekvalitet.  Visumservice serviceavgifter och de konsulära avgifterna som debiteras av landet som utfärdar visumet står tydligt angivna i Visumservice ansökningspaket.  Gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka visumkrav som gäller för just ditt resmål.

Vilka betalningsmetoder accepterar Visumservice?

Visumservice accepterar betalningar med kreditkort, däribland Visa, American Express och Mastercard. Beroende på vilket handelsavtal som ingås kan även andra betalningsmetoder användas.

Måste jag vaccinera mig vid internationella resor?

Vissa länder kräver att du visar upp ett intyg på vaccination mot vissa sjukdomar för att du ska kunna ansöka om visum.   Alla eventuella obligatoriska vaccinationer står tydligt angivna i Visumservice informationspaket.  Fler vaccinationer än de obligatoriska kan dock rekommenderas.  Rådfråga en läkare eller läs informationen som finns på webbplatsen nedan för att avgöra vilka vaccinationer som krävs för din planerade resa: Vaccinationer.

Var kan jag hitta de senaste resevarningarna?

Kontakta Utrikesdepartementet för att få den senaste informationen om resevarningar, officiella kungörelser och konsulära informationsblad för alla världens länder. Besök: Utrikesdepartementet

Vanliga frågor och svar om pass

Vad är ett pass?

Ett pass är ett resedokument som identifierar innehavaren som en nationell medborgare. Alla länder utfärdar pass till medborgare i det landet. Svenska pass utfärdas av stadshuset i respektive kommun. 

Behöver jag ett pass?

Medborgare måste ha pass för inresa till och utresa från Norge och alla andra länder i världen. Det är ditt eget ansvar att se till att du har med dig rätt id-handlingar när du reser utomlands.

Hur länge är passet giltigt?

Om ditt pass utfärdades när du var 12 år eller äldre så gäller det i 5 år. Om ditt pass utfärdades när du var 12 år eller yngre så gäller det i 3 år.

Hur länge måste passet vara giltigt vid internationella resor?

De flesta länder kräver att passet är giltigt i minst sex månader efter hemresedatumet. Om ditt pass går ut innan det måste du ansöka om att få förnya passet.  Gå till delen om Visum för att ta reda på hur länge passet måste vara giltigt för varje enskilt land.

Hur många tomma sidor i passet måste jag ha för att uppfylla inresekraven och vad räknas som en ”tom” passida?

Passet måste ha tillräckligt många tomma sidor för att få plats med inrese- och utresestämplar vid gränskontrollerna i varje land du ska besöka. Det behövs minst en visumsida i passet för varje visum. De flesta visum som stämplas in i ditt pass kräver en helt tom visumsida. En ”tom” visumsida måste vara ren, fri från stämplar och text och får inte innehålla bläck eller fläckar från andra sidor i passet. 

Behöver mina barn ha pass?

Ja. Alla privatpersoner, inklusive barn, måste ha ett eget pass. Du kan inte inkludera andra familjemedlemmar i ditt eget pass.

Hur gammalt måste mitt barn vara för att ansöka om ett barnpass?

Barn måste vara 12 år eller yngre för att ansöka om ett barnpass. 

Vanliga frågor och svar om australiensiskt ETA-visum

Vad är ett australiensiskt ETA-visum?

Ett australiensiskt ETA-visum (där ETA står för Electronic Travel Authority) är den elektroniska versionen av ett australiensiskt visum. Det utfärdas av DIAC (Department of Immigration and Citizenship of Australia).  Ett australiensiskt ETA-visum ger resenärer som inte bor i Australien inresetillstånd, utan behov av stämplar i passet. Om du vill ansöka om ett australiensiskt ETA-visum kan du gå till delen om Australiensiskt ETA på vår webbplats.

Finns det olika typer av australiensiska ETA-visum?

Ja, det finns två olika typer av australiensiska ETA-visum.  Det finns ett turistvisum (Tourist ETA) och ett affärsvisum (Business ETA).  Turistvisumet gäller endast för nöjesresor och är giltigt i ett år.  Affärsvisumet gäller endast för affärsresor och är giltigt i ett år. Om du vill ordna ett australiensiskt ETA-visum omgående kan du gå till delen om Australiensiskt ETA på vår webbplats.

Vem är behörig för ett australiensiskt ETA-visum?

För att kunna ordna ett australiensiskt ETA-visum måste du vara bosatt utanför Australien och vara innehavare av ett pass från ett godkänt land.

Länder som är godkända för australiensiska ETA-visum är:

Andorra                                 Malaysia

Österrike                                   Malta

Belgien                                  Monaco

Brunei                                   Nederländerna

Kanada                                  Norge

Danmark                                Portugal

Finland                                  San Marino

Frankrike                                  Singapore

Tyskland                               Sydkorea

Grekland                                 Spanien

Hong Kong (SAR)*                 Sverige

Island                                 Schweiz

Irland                                 Taiwan**

Italien                                    Storbritannien – Brittisk medborgare

Japan                                  Storbritannien – Brittisk medborgare (från utomeuropeiska territorier)

Liechtenstein                       USA

Luxemburg                        Vatikanstaten 

* Ett ID-dokument av typen HKDI (Hong Kong Document of Identity) kan inte användas för att ansöka om ett ETA-visum. Personer som är bosatta i Hong Kong måste ha ett pass av typen ”Hong Kong SAR” (tidigare Hong Kong British Dependent Territories Citizen passport) för att kunna ansöka om detta visum.

** Innehavare av taiwanesiska pass kan endast ansöka om ett ETA-visum om de bor i och ansöker från Taiwan. Ansökningarna kan lämnas in hos en godkänd researrangör för ETA i Taiwan eller på det australiensiska kontoret för visumservice i Taipei.

Du kan endast ansöka om ett australiensiskt ETA-visum om du bor utanför Australien.  Om du inte uppfyller kraven för att ansöka om ett ETA-visum kan du gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka specifika visumkrav som gäller för Australien.

Varför sitter det inte längre någon visumetikett i mitt pass?

Den australiensiska staten har infört ett elektroniskt visumsystem för att resenärerna ska slippa skicka in sina pass till en australiensisk ambassad. Systemet är sammankopplat med det världsomspännande systemet för flyginformation som används av samtliga flygbolag och kryssningsrederier i världen. Efter att ditt ETA-visum (Electronic Travel Authority) har utfärdats finns det bara i detta system.

Behöver jag ha en flygbiljett innan jag ansöker om ett ETA-visum?

Nej, du behöver inte boka ett flyg till Australien innan du ansöker om ett ETA-visum.

Hur lång tid tar det att handlägga min visumansökan?

I de flesta fall handläggs ETA-visumansökningar omedelbart. Processen kan dock bli fördröjd om du anger felaktiga uppgifter, om du blivit dömd för ett brott eller om din ansökan hänförs.

Det är också viktigt att påpeka att ett affärsvisum med lång giltighetstid (Business Long-Validity ETA) normalt tar upp till två dagar att handlägga.

Hur gör Visumservice för att ordna ett australiensiskt ETA-visum åt mig?

Visumservice tillhandahåller tjänsten för att ordna australiensiskt ETA-visum för Svenska medborgare genom att skicka in korrekt dokumentation för din räkning till DIAC (Department of Immigration and Citizenship of Australia).  Visumservice förenklar ansökningsprocessen genom att göra så att du personligen slipper besöka, prata med och skicka korrespondens direkt till DIAC. Om du vill ansöka om ett australiensiskt ETA-visum kan du gå till delen om Australiensiskt ETA på vår webbplats.

Vanliga frågor och svar om att resa med barn

Måste spädbarn och barn ha med sig sina egna Svenska pass?

Alla enskilda Svenska medborgare, oavsett måste ha ett eget pass. Du kan inte inkludera andra familjemedlemmar i ditt eget pass. Även spädbarn måste ha ett eget pass.

Hur gammalt måste mitt barn vara för att kunna få ett barnpass?

För att vara kvalificerad för ett barnpass måste ditt barn vara 12 år eller yngre och Svenska medborgare. 

Hur länge är mitt barns pass giltigt?

Ett pass om utfärdats till ett barn under 12 år är giltigt i 3 år efter utfärdandedatumet.  Alla pass som utfärdats till privatpersoner över 12 år är giltiga i 5 år efter utfärdandedatumet. 

Behöver mina barn ha visum?

Samma visumkrav gäller för alla resenärer, oavsett ålder. Besök vår särskilda del om Visum på webbplatsen för att få aktuell och specifik information om vilka visumkrav som gäller för dina barn.